lauantai 22. huhtikuuta 2017

Viimeisiä viedään!

Heips!

Aika on mennyt täällä taas vaihteeksi kauheaa vauhtia.. Vaan yks viikko jäljellä tätä projektia! Lähden 3.5. aamulla, mutta projekti loppuu virallisesti 30.4., jolloin pitäis myös saapua uudet vapaaehtoiset. Pari päivää hengataan täällä siis isommalla porukalla, ja tutustutetaan uudet tulokkaat uuteen ympäristöön. Tuntuu oudolta lähteä, mut kyl mä Suomeen paluuta jo odotan. Toisaalta sitä ei haluais, kun oon just oppinu pärjäämään italian kielellä ja tavannut paljon ihania ihmisiä. Myöskään Suomen kylmä ilmasto ei kauheesti houkuttele.. Toisaalta kohta näkee kaikki rakkaat ihmiset, ystävät ja sukulaiset, jota en malta odottaa!

Maaliskuun lopulla täällä meillä järjestettiin Festa di primavera eli suomeksi kevään juhla. Se kesti viikonlopun ja ohjelmaa oli paljon, mutta se oli rentoa, kuten aina :D Lauantaiaamuna lähes kaikki lapset paikallisesta koulusta, joita "opetan", tuli nauttimaan välipalaa eli merendaa ja istuttelemaan siemeniä puutarhaan. Lähinnä se oli vaan kaaosta ja juoksua, mutta hauskaa näytti ainakin olevan, ja sehän se on tärkeintä. Meillä yöpyi myös noin 15 henkeä, osa yhdestä yhdistyksestä, jotka kokoustivat täällä. Muiden vieraiden kanssa istuteltiin vihanneksia puutarhaan (mikä oli tomaateille ja joillekin muille kasveille ehkä vähän liian aikaista) ja sunnuntai-iltapäivällä järjestettiin kokkaus kilpailu: 3 joukkuetta, 3 ruokalajia ja valmiiksi annetut raaka-aineet. Mun joukkueen piti valmistaa alkuruoka ja saimme käyttää mm. kuivattuja sieniä, ilmakuivattua kinkkua, oliivitahnaa, marmeladia ja papuja. Tuloksena oli mun silmissä ainakin hirveä kaaos keittiössä, mutta saatiin aikaan myös erittäin luovia ja hauskoja annoksia. Aikataulu ei vain yllättäen pitänyt (jos sellasta nyt oli alkuunkaan :D) ja lounas alotettiin siinä puoli neljän aikaan... Viime viikkoina työaika on kulunut puutarhan hoidossa ja kouluaktiviteettien suunnittelussa. Tän viikon perjantai oli viimenen koulussa, ja tuli haikea olo. Laulettiin isompien lasten kanssa John Lennonin "Imagine" yhdessä, kun saatiin käännös englannista italiaksi vihdoin valmiiksi. Ja oli niin liikuttavaa nähdä, miten kaikki, kovispojatkin, tykkäsivät laulaa, ja kerrankin keskittyivät johonkin. Kyllä niitä pikkusia tulee ikävä... Onneksi lasten pitäisi saapua ensi viikon lauantaina, jolloin täällä Casonessa järjestetään tapahtuma ja juhla projektin päättymisen kunniaksi. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa, jonka suunnittelu on mun vastuulla, Aikaa on kuitenkin vain noin tunti, joten tuskin mitään kovin ihmeellistä ehditään tehdä. Mut pääasia, et voidaan hyvästellä ja viettää aikaa yhdessä :)

Viime viikkoina oon matkustellu ja nähny mulle rakkaita ihmisiä. 7.-9.4. olin mun latvialaisen EVS-ystävän kanssa reissussa: yövyttiin pe yö Napolissa, lauantaina käytiin katsastamassa Pompeijin kuuluisat rauniot ja sunnuntaina mentiin Sorrentoon, joka on nätti kaupunki meren äärellä, lähellä Amalfin rannikkoa. Pompeiji teki kyllä vaikutuksen, alue oli valtava ja rauniot oli hyvin säilyneitä. Niitä kujia kävellessä pystyi todella samaistumaan entisajan elämään. Talojen seinillä oli myös kauniita freskoja, pihoja koristi pylväät ja puutarhat ja nähtiin myös amfiteatteri sekä kylpylän rauniot. Hauska lisä meidän reissuun oli myös eräs amerikkalainen nuori mies, joka tavattiin perjantai-iltana pizzeriassa: kävi ilmi että hänkin oli menossa lauantaina vierailemaan Pompeijiin, yksin, joten kutsuttiin se meidän kanssa. Ja se olikin loppujen lopuksi tosi kivaa! Käytiin ennen Pompeijia myös Vesuvius-tulivuoren huipulla.

Pääsiäisviikolla sain suomalaisia vieraita, kun mun sisko, hänen kaveri ja mun kaveri tuli muutamaksi päiväksi. Käytiin läheisellä vuorella, jonka nimi on Monte Livata, ja ranskalainenkin tuli mukaan. Olin itekin paikassa ekaa kertaa, joten oli kiva nähdä jotain uutta. Syötiin siellä myös ravintolassa, perinteinen italialainen antipasto juustoineen ja kinkkuineen, ja tytöt otti villisikapastaa. Nähtiin myös heppoja laiduntamassa vuorilla, jouduttiin paikallisen poliisin "carabinierin" pysäyttämäksi ja lopuksi käytiin tietenkin meidän kylällä, jossa useampi blondi pohjoismaalainen oli varmaankin kylän päivän puheenaihe. Oli siis heillekin hyvin aito italialainen, maaseutuelämys. Viime viikonloppuna puolestaan, koska meillä oli pääsiäispyhät vapaat, kävin Venetsiassa. Venetsian lähellä, Pordenonen kaupungissa asuu yksi liettualainen vapaaehtoistyttö, joka majoitti mut kahdeksi yöksi. Venetsia oli kyllä vierailemisen arvoinen! Vaikkakin turistirysä, mikä nyt oli odotettavissa..

Viimeisiä päiviä tosiaan viedään jo, ja nyt se alkaa kunnolla realisoitua. Ollaan tehty projektin loppuarviointi ja italian kielen lopputesti. Vielä täytyisi täyttää youth pass, jossa arvioidaan EVS:n aikana kehittyneitä kompetensseja, esim. kielitaitoa, teknillisiä ja tiedollisia kompetensseja ja sosiaalisia kompetensseja. Sen voi kirjottaa valitsemallaan kielellä, ja siitä saa virallisen todistuksen, jota voi hyödyntää myöhemmin työnhaussa.

Tänään oli täydellinen päivä: oltiin mun tuutorin ja hänen entisen kämppiksen kanssa ulkona piknikillä ja lopuksi mentiin kylän keskustaan jätskille.Tuli oltua monta tuntia ulkona ja nautiskeltua auringosta! Mun tuutoria tulee kyllä todella ikävä, kun siitä on tullut mulle niin läheinen ja sen kanssa on tullut oltua joka päivä, ja on jaettu ilot ja surut yhdessä. Hän on myös vaatinut tulla saattamaan mut mun lähtöpäivänä lentokentälle... Niistä hyvästeistä tulee kyl vaikeat, vaikka tiedän että jonain päivänä taas nähdään, sillä pakkohan mun on Italiaan palata :)


Ja tän pitkän sepustuksen jälkeen vielä paljon kuvia...


Festa di primavera- buffet

"Kokkauskisan" satoa, kesäkurpitsa täytettynä oliiveilla, jugurtilla ja parsakaalilla; herneiden ja pancettan kera

Lapset istutuspuuhissa

Vesuviuksen huipulla
Pompeiji
Sorrento
Minä Monte Livatalla

Venetsia

Venetsialaisia herkkuja


Tää oli nyt todennäköisesti viimenen blogipäivitys täältä Italiasta. Voin päivitellä vielä kuulumisia Suomesta, saatte lukea miten kovasti kulttuurishokki on iskenyt.. Kiitos kuitenkin teille jotka ootte lukeneet ja toivottavasti tästä on ollut jollekin EVS:ää tai muuten vapaaehtoistöitä harkitsevalle hyötyä! :) Arrivederci!!


Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti