sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, uudet kujeet

Uusi vuosi alkoi hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. Vietin 10 päivän mittaisen joululoman Suomessa, saavuin 23.12. ja palasin takaisin Italiaan 2.1.2017. Oli ihanaa palata Suomeen, sillä viimeisin viikko Italiassa oli hieman tylsä, ja motivaationi projektia kohtaan oli rehellisesti sanoen hiipunut hieman. Tämä johtui siitä, että mulla oli ristiriitaiset tunteet ja ajatukset projektiamme kohtaan: projektista oli puolet takana, mutta tuntui, etten oikein vieläkään ollut selvillä siitä, mitkä ovat ne tärkeimmät tavoitteet, joihin meidän tulisi keskittyä. Siksikin oli hyvä, että pääsin koti-Suomeen, toisiin ympyröihin ja sain ottaa etäisyyttä projektiin.

10 päivää vilahti nopeaan, ja olisin voinut viettää Suomessa vielä muutaman päivän lisääkin. Lisäksi osan ajasta olin hieman sairaana, luulen että kyseessä oli sama tauti, joka oli vaivannut jo Italiasta lähtiessäni. Italiaan palatessani sain tuliaisena antibioottikuurin poskiontelotulehdukseen, sillä kävin lääkärissä saman päivänä kun lensin Italiaan. Onneksi kävin, koska Italian päässä lääkärissä käynti ei olisi ollut välttämättä niin yksinkertaista…

Italiaan palattuani arki jatkui melko samanlaisena. Saimme tutoriltamme 23-sivuisen käännöstyön, joka tulisi kääntää italiasta englanniksi ja ranskaksi. Teksti kertoo erään paikallisen järjestön järjestämistä kävelyretkistä lähialueella, ja se on osoittautunut tähän mennessä erittäin haastavaksi kääntää englanniksi. Italialainen lauserakenne poikkeaa paljon englannista, ja lisäksi teksti on hyvin kuvailevaa, ja mun italian kielen tasoon nähden vaikeaa. Joten työ edistyy hyvin hitaasti… Lisäksi saimme projektia järjestävältä organisaatioltamme palautetta siitä, että meidän pitäisi kiinnittää enemmän huomiota asuintalostamme huolehtimiseen: kaikista vioista, mitä havaitsemme, tulisi aina ilmoittaa heti. Meitä huomautettiin siitä, että yhdessä huoneessa oli monta rikkinäistä ruokapöydän tuolia, hylättyinä ja odottamassa korjausta. Lisäksi meidän tulisi löytää luovia ratkaisuja, joilla sisustaa ja koristaa taloamme, jotta se olisi miellyttävämpi ja kotoisampi asua myös tuleville vierailijoille. Niimpä olemmekin nyt koittaneet keskittyä näihin asioihin enemmän, ja esimerkiksi korjanneet tuoleja.

Jo melkein kiroukseksi muodostunut taistelumme lämmityksen kanssa sai myös jatkoa (olen muuten huomaamattani kehittänyt sanavaraston italiaksi lämmitykseen liittyen :D esimerkiksi: riscaldamento=lämmitys, radiatore=patteri, termosifone=lämmityssysteemi, jossa lämmin vesi kiertää patterin sisällä, stufa=pieni ja paikallinen lämmityssysteemi, esim. kaasupullon tai pellettien avulla). Tammikuun alku on ollut koko Euroopassa tavallista kylmempi, ja niin myös Italiassa. Täällä lämpötila on ollut päivisin siinä muutaman plusasteen tienoilla, ja öisin se on laskenut jopa -10 asteeseen. Kun palasimme joululomiltamme Il Casoneen, talon alakerrassa sijaitsevan kaasu-öljy-lämmityslaitteiston kanssa oli ongelmia. Myöskään talon toisessa kerroksessa, jossa makuuhuoneemme ovat, veden avulla toimiva lämmityssysteemi (termosifone) ei toiminut, ja nämä kaikki ongelmat johtuivat kylmyydestä. Ensimmäisen viikon sunnuntaina termosifonet saatiin toimimaan, ja siitä lähtien makuuhuoneessa on ollut ihan mukavan lämmintä. Alakerran ruokailuhuoneessa lämmityksenä on sen sijaan toiminut stufa, joka hyödyntää kaasupulloa, sekä puulämmitteinen kamiina. Ison huoneen lämmittämiseen nämä eivät kuitenkaan ole riittäviä, joten tunteakseen itsensä lämpimäksi, on pysyteltävä lähellä stufaa.


Tämän viikon alussa meillä oli tapaaminen organisaatiomme kanssa näiden toimistolla Roomassa. Keskustelimme yleisesti, miten meillä menee, sekä projektiin liittyvistä asioista. Tuo tapaaminen auttoi mua hahmottamaan, mihin mun tulisi tässä projektissa keskittyä. Ja sain esim. vinkkejä siihen, miten voisin lähteä suunnittelemaan aktiviteetteja paikallisen koulun oppilaille, jossa alotan työskentelemään lähiviikkoina. Tällä viikolla oli paljon tekemistä, ja päivät vilahti nopeaan. Kokeilimme esimerkiksi istuttaa siemeniä (pavun, kesäkurpitsan ja sipulin) pieniin purkkeihin, ja keväämmällä, kun on lämpimämpää, olisi tarkoitus istuttaa nämä maahan. Lisäksi teimme käännöstyötämme, ja minä suunnittelin kouluaktiviteetteja. Ylimääräisen jännitysmomentin aiheutti jäätynyt vesiputki, jonka vuoksi torstaina ja perjantaina hanoista ei tullut vettä, lukuun ottamatta ylintä kerrosta, jossa pystyimme onneksi käymään vessassa. Mutta muuten jouduimme ostamaan pullovettä kaupasta juomista ja kokkaamista varten, perjantai-iltana tilanne onneksi normalisoitui. Nyt pitää vain toivoa, että jatkossa ei tulisi enää niin kylmiä päiviä… Loppuun vielä muutama kuva viime viikoilta, joista välittyy talvinen tunnelma!

Jäätynyt lähde Anticoli Corradon keskus-piazzalla, ja taustalla tuulessa kaatunut joulupukki...



3 yllä olevaa kuvaa ovat läheisestä Subiacon kaupungista, jossa kävimme. Alimmassa kuvassa ravintolassa tilaamani lounas.


Teimme ranskalaisen vapaaehtoistyöntekijän kanssa kävelyretken vuorille. Maisemat oli aivan upeat!
La prossima volta! / Seuraavaan kertaan!¨
Elli

3 kommenttia:

  1. Moikka, täällä yks toinen (kohta entinen) EVS-vapaaehtoinen! Kiinnostavaa lukea sun projektista, kuulostaa kuitenki symppikseltä vaikka vähän epämääränen onkin, mutta sitä nää vissiin tuppaa olemaan, ainakin mulla oli kanssa tääl Ranskassa. Oon siis keskeyttämässä (lukuisista syistä) tän kuun lopussa mut jään asuu Ranskaan ja sain 5 kuukaudessa EVS:ltä kuitenki paljon!

    Mun blogi jos haluut lukee koko stoorin :D
    unefinlandaise.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Miina! Luin sun blogia ja huhhuh, on sulla kyl ollut ongelmia.. oon mäkin kohdannut täällä matkanvarrella kaikenlaista, mutta mun ongelmat ei tunnu niin isoilta sun rinnalla.. tosi harmi että jouduit keskeyttämään! :/ mut hienoa kuitenkin et sait kielitaitoa kehitettyä ja löysit uuden työn! Tsemppiä sulle sinne ja hyvää kevättä :))

      Poista
    2. Hah joo, oli huono tuuri mulla. Toivottavasti sä saat hyvän kokemuksen! Jään seuraamaan sun blogia :) Kiitos paljon, samoin :)

      Poista